Vehiculele rutiere functioneaza pe baza standardelor ISO

5 ianuarie 2012. ISO a publicat recent o noua brosura care ofera o trecere in revista concisa a substantialului sau portfoliu de standarde internationale care impartasesc tehnologia de ultima ora si bunele practici cu sectorul auto din intreaga lume.

“In mod clar, cu peste un miliard de vehicule rutiere estimate a functiona in intreaga lume,” se specifica in brosura, “daca sectorul auto utilizeaza standarde de ultima ora in privinta unor aspecte ca siguranta, impactul asupra mediului si cerintele referitoare la partenerii din lanturile de aprovizionare, acest lucru poate avea un impact enorm asupra tuturor celor trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile – sociala, de mediu si economica.”

“Importanta acestei provocari este reflectata de raspunsul dat de ISO. Dintr-un total actual de aproximativ 19 000 de standarde internationale ISO dedicate aproape tuturor sectoarelor afacerilor si tehnologiei, circa 900 au fost dezvoltate pentru vehiculele rutiere si tehnologiile asociate acestora.”

Standardele ISO ofera beneficii producatorilor si partenerilor din lantul de aprovizionare; organismelor de reglementare si autoritatilor din domeniul sanatatii; posesorilor de autovehicule si soferilor, celor care folosesc drumurile, inclusiv pietonilor. Ele acopera toate aspectele legate de vehiculele rutiere: siguranta, ergonomie, performanta, metode de testare, mediu si dezvoltarea tehnologiilor inovatoare.

Punctul central al majoritatii acestor activitati il reprezinta comitetul tehnic al Organizatiei Internationale pentru Standardizare, ISO/TC 22, Vehicule rutiere, care a dezvoltat pana in prezent peste 700 de standarde si de actualizari. Acestea cuprind standarde privind aspecte elementare cum ar fi rotile, sistemele de franare si sistemul de control al stabilitatii, dar si protectia fata de accidente, sisteme de siguranta pentru copii si aspecte ergonomice. Numeroase standarde vizeaza imbunatatirea compatibilitatii, intersanjabilitatii si sigurantei, sau furnizarea cerintelor referitoare la armonizarea procedurilor de testare necesare evaluarii performantei.

Standardele acestui comitet tehnic ISO se adreseaza unei game largi de vehicule rutiere, de la mopeduri la masini mici si pana la autovehicule de mare tonaj. Douazeci si sase de tari participa la dezvoltarea acestor standarde in cadrul comitetului, alte 41 de tari participand in calitate de observatori. Printre alti colaboratori se mai numara si asociatiile din sectorul auto si organismele internationale ca, de exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Vehiculele rutiere au integrate tot mai frecvant sisteme si retele care se bazeaza pe tehnologii IT&C, prezentand diferite obiective cum sunt siguranta, controlul traficului, navigatia, strangerea taxelor si identificarea. Capacitatile comunicatiilor din ziua de azi ofera posibilitatea ca vehiculele sa prevada si sa evite coliziunile, sa isi transmita pozitia serviciilor de urgenta in cazul unui accident, sa urmeze cel mai scurt drum catre destinatie, sa se foloseasca de cele mai noi rapoarte asupra traficului, sa identifice cel mai apropiat loc de parcare disponibil, sa isi reduca la minim emisiile de carbon si sa asigure comunicatii multimedia.

Comitetul tehnic ISO/TC 204, Sisteme inteligente de transport, reprezinta punctul principal de interes din aceasta zona, dezvoltand pana in prezent peste 110 standarde si actualizari. Douazeci si sase de tari participa la activitatile acestui comitet, iar alte 24 sunt observatori.

ISO/TC 31, Anvelope, jante si valve, a dezvoltat circa 75 de standarde si de actualizari. Douazeci si una de tari participa la activitatile acestui comitet, iar alte 26 sunt observatori.

Specificatia tehnica ISO 16949 a devenit punctul global de referinta pentru managementul calitatii utilizat de furnizorii auto. Certificarea de conformitate cu ISO/TS 16949 este adeseori ceruta producatorilor de automobile ca o conditie de participare la licitatii in lanturile de aprovizionare globale. Pana la sfarsitul lunii decembrie 2010 fusesera emise cel putin 43 946 de certificate ISO/TS 16949:2002 in 84 de tari, ceea ce reprezinta o crestere cu 7 %. Documentul a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 176, Managementul calitatii si asigurarea calitatii.

Viitorul standard ISO 39001, Sisteme de management al sigurantei traficului rutier, dezvoltat de comitetul de proiect ISO/PC 241, Managementul sigurantei rutiere, este considerat de multi ca o contributie majora la Decada Actiunii pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, campanie initiata de Organizatia Natiunilor Unite.

Standardele ISO care se afla in acest moment in curs de dezvoltare se adreseaza sistemelor de alimentare alternative care promit mai putina poluare si contribuie in acest mod la lupta impotriva schimbarilor climatice. Printre ele se numara standarde pentru vehiculele propulsate electric si pentru vehiculele care se alimenteaza cu combustibili gazosi, ca si pentru infrastructura necesara sprijinirii acestora.

Pentru a pregati viitorul vehiculelor rutiere, ISO lucreaza in stransa colaborare cu partenerii sai din cadrul Asociatiei Mondiale a Standardelor (WSC), si anume Comisia Electrotehnica Internationala (IEC) si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU). De exemplu, in martie 2012, la Salonul Auto International de la Geneva, Elvetia, cele trei organizatii vor gazdui cea de-a saptea editie a atelierului Fully Networked Car care are ca tema masina viitorului si standardele internationale necesare dezvoltarii acestui proiect.

Brosura ISO & vehiculele rutiere, publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila in mod gratuit la secretariatul central ISO prin intermediul magazinului ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. Ea mai poate fi obtinuta si de la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). Brosura poate fi, de asemenea, descarcata ca fisier PDF gratuit accesand http://www.iso.org/iso/iso_and_road-vehicles.pdf. (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)
tags: consultanta iso auto, standarde iso, certificare iso, sectorul auto, vehicule rutiere