O divizie a Departamentului Meteorologic India obtine certificarea ISO 9001

1 iulie 2011. Pune, India. Divizia de instrumente meteorologice de suprafata a Departamentului Meteorologic India (IMD) a obtinut certificarea ISO 9001 : 2008, IMD devenind, astfel, primul departament din tara care sa fi primit o astfel de certificare.

“Divizia de instrumente de suprafata a IMD a primit certificarea ISO 9001:2008 pentru procesele de fabricare, testare, calibrare si furnizare de instrumente meteorologice,” a spus Manish Ranalkar, meteorolog expert in instrumentele de suprafata.

MK Gupta, cercetator in departamentul de suprafata, a declarat: “Acest departament este primul dintre departamentele IMD care sa fi obtinut o astfel de certificare.” Gupta a mentionat ca departamentul sau a muncit aproximativ un an in vederea certificarii.

Potrivit IMD, o sectie de inspectie si de intretinere a fost proiectata si dezvoltata in cadrul sau, la la scurt timp dupa ce India a devenit independenta, cu scopul de a repara instrumentele meteorologice folosite in observatoare. De-a lungul anilor, divizia si-a extins activitatile pana la a fabrica instrumentele meteorologice necesare inspectarii suprafetei. In prezent, mai multe tipuri de astfel de instrumente sunt fabricate in cadrul unui atelier autonom bine echipat.

“Toate instrumentele fabricate de noi sunt verificate, testate si calibrate in laboratorul acestei divizii. Laboratorul de suprafata este autorizat de biroul indian de standardizare sa calibreze instrumentele si senzorii meteo ale altor fabricanti din India si din strainatate,” a adaugat Gupta. Divizia de instrumente efectueaza si studii asupra aparaturii si dezvolta noi modele. Divizia pastreaza manuale de instructiuni detaliate si desene tehnice ale tuturor instrumentelor. sursa: http://timesofindia.indiatimes.com/