Delegatiile nationale ale expertilor unui comitet tehnic se reunesc pentru a se intelege asupra unui subiect, a-l studia si a-l dezbate pana la obtinerea unui consens asupra unui proiect. Documentul este distribuit ulterior in calitate de proiect de standard international (DIS) tuturor membrilor ISO pentru a primi observatii si voturi.

Numerosi membri uzeaza de proceduri de examinare publica prin care fac cunoscute proiectele de standarde si prin care le pun la dispozitia partilor interesate si a publicului. In formularea propriei pozitii asupra proiectului de standard, membrii ISO tin cont de toate informatiile primite.

Daca rezultatul votului este favorabil, documentul, cu eventuale modificari, este distribuit membrilor ISO in calitate de proiect final de standard international (FDIS). Daca si in acest stadiu votul este unul pozitiv, atunci documentul este publicat ca standard international.

In medie au loc 15 intalniri ISO undeva in lume in fiecare zi lucratoare a anului. Intre intalniri, expertii continua lucrarile de standardizare prin corespondenta.

Contactele au loc din ce in ce mai mult electronic si unele comitete tehnice ISO lucreaza deja exclusiv pe aceasta cale, ceea ce accelereaza dezvoltarea standardelor si limiteaza costul calatoriilor.