Marc Bates, consultant senior in lactate incurajeaza o atitudine pozitiva fata de inspector sau verificator.

“Fiti deschisi cu ei, iar ei vor lucra cu voi,” a spus el. “Trebuie sa stabiliti o comunicare buna cu ei. Cu totii aveti acelasi scop, iar acela este siguranta alimentara,”

Dand sfaturi despre diferitele instructiuni pe care producatorii ar trebui sa le aiba implementate, Bates a inceput de la spalarea mainilor. Legea spune ca trebuie sa existe o chiuveta in apropiere. Sfatul lui a fost de a avea chiuvetele in afara baii, astfel ca spalatul pe maini sa poata fi monitorizat.

Este de asemenea indicat sa existe un sistem in care mainile sa nu atinga chiuveta, unul care porneste jetul de apa in mod electric sau cu ajutorul piciorului sau genunchiului.

Cat despre temperatura apei, e de dorit una care sa incurajeze spalatul pe maini, iar asta inseamna apa calda.

Pentru produsele finite, categorie in care intra si lactatele, spalarea pe maini cu un sapun antibacterian, urmata de un produs igienizant, este recomandata.

Pentru ca patogenii cauzati de alimente pot fi raspanditi de catre oameni, sanatatea angajatilor este o parte importanta a ecuatiei sigurantei alimentare, desi Bates afirma ca in Statele unite este vorba in general de vorbe goale.

Dimpotriva, in Chile de pilda, angajatii din industria alimentara sunt verificati prin sondaj – procedura similara cu cea aplicata consumatorilor de droguri – iar asta include relevarea de probe nazale de la angajati din 15 in 15 zile.

In alte tari, relevarea de probe nazale de la angajatii in industria alimentara este “aleatorie si a devenit o rutina”, a declarat Bates.