Firmele alimentare din Filipine isi extind accesul la piata prin certificarea HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control)

Cagayan de Oro, Filipine: Firmele de procesare a alimentelor din Mindanao care adopta reglementari internationale asupra sigurantei si calitatii alimentelor nu numai ca isi vor extinde aria de competitivitate pe pietele locale si de export, ci vor contribui si la dezvoltarea economica a regiunii, precizeaza o persoana oficiala din cadrul Agentiei pentru Dezvoltare din Statele Unite (USAID).

Gregory Beck, Administrator Asistent Delegat pentru Asia la Washington, D.C., a avut o intrevedere in orasul Cagayan de Oro cu un grup de firme din Mindanao care vor lucra cu programul Growth with Equity in Mindanao (GEM) pentru a-si obtine certificarea HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control).

Dl Beck a felicitat firmele pentru vederile lor largi in viitor si dorinta lor de a se supune la procesul exigent de certificare, care cere investitii de timp, forta de munca si fonduri, cu scopul de a ajunge pe aceeasi treapta cu competitia de pe pietele elitiste locale si globale.

“Obtinand certificarea HACCP, veti face mai mult decat a va deschide usile catre o piata extinsa si a va asigura perspective mai luminoase pentru firmele dumneavoastra,” a spus dl Beck.

“Veti ajuta activ, de asemenea, economia din Mindanao sa se dezvolte, si veti angaja mai multi oameni, ajutand micii fermieri sa isi sporeasca veniturile.”

HACCP este o abordare sistematic preventiva la siguranta si calitatea alimentelor, care se concentreaza pe limitarea potentialelor riscuri fizice, chimice si biologice la punctele critice din timpul fazelor de procesare a producerii de alimente.

Incepand din 2009, programul USAID/GEM a ajutat firme promitatoare de procesare a alimentelor, atent selectionate, sa obtina certificarea HACCP, in concordanta cu scopul programului de a creste exporturile de bunuri de mare valoare cultivate de producatorii mici din regiune .

USAID/GEM ajuta fiecare companie sa-si dezvolte sisteme si proceduri conforme HACCP si aranjeaza certificarea de catre o terta agentie de certificare recunoscuta international. (www.mb.com.ph)