Interviu cu doamna Ellen Kullman, presedintele consiliului de administratie si director general executiv DuPont

Doamna Ellen Kullman detine din anul 2009 pozitia de presedinte al consiliului de administratie si director general executiv al corporatiei DuPont.

In calitate de director general executiv, dna Kullman a promovat inovatia stiintifica orientata catre piata in cadrul tuturor domeniilor de afaceri in care este implicata compania. Sub conducerea ei, procesul de luare a deciziilor s-a mutat mai aproape de clientii globali, avand ca rezultat cresterea numarului de parteneriate, colaborari si solutii croite pentru nevoile locale.

Ellen si-a inceput cariera in cadrul companiei DuPont in anul 1988. In 2006 ea a fost numita vice-presedinte executiv cu responsabilitate pentru trei domenii de afaceri, precum si pentru activitatile de marketing si vanzari. In 2008 ea a fost alesa sa gestioneze orientarea predominanta a companiei catre cresterea pe pietele internationale emergente.

Ellen este membru al consiliului director al companiei United Technologies Corp. Este membru si in comisia de supraveghere a Universitatii Tehnice Tufts. Face parte si din corpul de conducere a unei coalitii nationale de directori executivi, dedicati imbunatatirilor tehnologice, progresului stiintific si studiului matematicii pentru studenti.

Standardele erau candva privite drept instrumente pentru rezolvarea problemelor inginerilor. Astazi, in calitate de director general al uneia dintre cele mai mari corporatii multinationale, cum vedeti importanta lor?

Standardele au devenit o parte esentiala a afacerilor de azi, nu doar in termeni de calitate dar si in ceea ce priveste siguranta la locul de munca, managementul mediului si alte domenii.

Standardele internationale permit performanta operationala si standardizarea in cadrul companiei noastre complexe si globalizate. De asemenea reprezinta factorul esential legat de relatiile noastre cu companiile partenere din moment ce ele creaza o fundatie pentru incredere reciproca si intelegeri comune bazate pe specificatii si asteptari de performanta clare.

Detinand produse revolutionare precum nylon-ul sau teflon-ul, este clar ca inovatia reprezinta o prioritate esentiala pentru DuPont. In cazul dumneavoastra standardele sprijina sau franeaza inovatia ?

Procesul de inovatie este complex si poate varia in cazul diverselor produse sau piete. In cadrul companiei noastre credem cu convingere ca puterea inovatiei consta in colaborarea cu partenerii nostri. Standardele internationale ajuta la facilitarea colaborarii transfrontaliere, in consecinta sprijinind procesul de inovatie.

DuPont participa si contribuie la dezvoltarea standardeor in cadrul diverselor comitete mondiale. Acest lucru este importat pentru noile tehnologii, ajutand la crearea de produse competitive.

In urma cu 20 de ani, DuPont a fost printre primele multinatioanle care a initiat abordarea ISO 9000 pentru managementul calitatii. Care este gradul de extindere a implementarii ISO 9001 in cadrul companiei cat si a altor standarde de management de sistem? Care este contributia trecuta si prezenta a acestora la progresul companiei? Ce ati dori sa regasiti in cadrul urmatoarei revizuiri a standardului ISO 9001 din 2015?

Dezvoltarea ISO 9001 ne-a ajutat sa ne imbunatatim semnificativ procesele, atat in cazul clientilor cat si de-a lungul intregului lant valoric. De asemenea folosim cerintele ISO 9001 pentru a dezvolta propriile procese de control, incluzand indicatori corespunzatori de performanta, care ne ajuta sa ramanem concentrati pe operatiunile zilnice de afaceri.

Sistemul de productie DuPont din cadrul puncelor de operare globale incorporeaza toate aspectele legate de fabricatie si imbunatatire continua intr-o abordare globala, bazata pe standarde, dedicata obtinerii performantei operationale.

Folosim sistemul ISO 14001 ca parte a propriului sistem de management al mediului si avem o abordare standardizata a gestiunii sigurantei la locul de munca. Acesta abordare a condus la dezvoltarea unor serii de imbunatatiri pe termen lung.

Expertii DuPont participa in cadrul a mai mult de 10 comitete tehnice ISO care dezvolta standarde in domenii diverse precum nanotehnologiile, vehiculele rutiere, protectia contra incendiilor si utilajele agricole. In ce constau beneficiile rezulate in urma acestor implicari ?

DuPont este o companie integrata lumii stiintifice a secolului 21, avand oportunitati si piete globale. Prin conlucrare putem gasi modalitati noi si mai bune pentru a rezolva provocarile globale si a furniza alimentele, energia si protectia necesara populatiei mondiale in crestere.

Colaborarea cu alte companii si inovatori prin intermediul activitatii din cadrul comitetelor tehnice ISO reprezinta doar un exemplu legat de ce intelegem noi prin “inovatia integrata”- nicio organizatie nu poate rezolva de una singura aceste probleme complexe.

Dedicam acesta editie a revistei ISO Focus+ femeilor din domeniul standardizarii, pentru a sarbatori ziua internationale a femeilor. DuPont a fost nominalizata in cadrul celor mai bune 100 de companii la care lucreaza femei care sunt mame si in cadrul celor mai bune 50 de companii cu femei in pozitii de conducere. De ce este importanta pentru companie egalitatea de sexe si cum poate fi ea obtinuta ?

Respectul pentru oameni reprezinta o valoare fundamentala pentru companie, care da tonul modalitatii in care operam la nivel global. Suntem dedicati sa asiguram faptul ca toti angajatii nostri sunt apreciati pentru cunostintele, talentele si opiniile unice.

Puterea si capacitatea fiecarei persoane din cadrul companiei reprezinta un activ semnificativ. Depunem eforturi sa angajam, instruim si sa pastram cele mai bune talente la nivel mondial. Pentru a face aceest lucru trebuie sa cultivam un mediu de diversitate in cadrul tuturor domeniilor de afaceri in care activam.

DuPont se concentreaza pe provocarile legate de siguranta alimentara, protejarea populatiei in continua crestere si energie, ca domenii esentiale unde compania poate avea o contributie semnificativa. Puteti sa ne informati pe scurt despre aceste initiative?

De-a lungul istoriei companiei, DuPont a creat solutii prin intermediul descoperirilor stiintifice care au rezolvat o multitudine de provocari. Acesta traditie este pastrata si in zilele noastre. Stiinta este motorul care propulseaza compania.

Impreuna cu partenerii nostri, lucram cu mai multi oameni si in mai multe locatii ca in trecut pentru a realiza produse si servicii inovatoare, care vor ajuta la asigurarea unei cantitati mai mari de alimente, la gasirea de noi surse de energie si la protejarea oamenilor la locurile unde muncesc si traiesc.

Eforturile noastre nu se limiteaza doar la produsele, serviciile si tehnologiile de inalta preformanta pe care le oferim, exinzandu-se si la angajarea unui dialog comun cu privire la aceste lucruri importante. De exemplu, am lucrat cu grupul “Economist Intelligence Unit” pentru a realiza un index al sigurantei alimentare care ofera o definitie comuna legata de principalele cauze ale insecuritatii alimentare si, in consecinta, a permis conjugarea eforturilor tuturor partilor interesate pentru a aborda unitar aceste provocari dificile.

Am activat in calitate de membru al grupului Bipartisan Policy Center Energy Board, organism care a studiat cresterea nevoii energetice a SUA, facand recomandari cu privire la politica energetica americana.

Sunt doar o parte a eforturilor pe care le facem in mod curent.

Astazi traim intr-o lume alerta, in continua evolutie. Portofoliul ISO de peste 19500 de standarde, cuprinzand toate domeniile, de la nanotehnologii la responsabilitatea sociala, reflecta acest lucru. V-ati gandit vreodata : “Mi-as dori sa existe un standard cu privire la acest domeniu !” si daca da ne puteti impartasi cateva idei?

DuPont crede ca, pentru a incuraja inovatia, investitiile si a ne bucura de crestere economica globala, este de importanta majora cresterea consistentei portofoliului de standarde globale.

Daca aceleasi standarde sunt recunoscute de organismele reglementatoare de pe glob, atunci noile produse si tehnologii se vor dezvolta si comercializa mai rapid, ajutandu-ne sa facem fata provocarilor datorate unei populatii globale in continua crestere. (dupa un comunicatISO)