Concentratiile crescande ale gazelor cu efect de sera in atmosfera pamantului sunt in prezent larg acceptate ca fiind principalele responsabile pentru schimbarea climei si incalzirea globala.

ISO 14064 si ISO 14065:2007 ofera un cadru international recunoscut pentru masurarea emisiilor gazelor de sera si verificarea afirmatiilor care pretind ca “o tona de carbon este in orice imprejurare tot o tona de carbon”. Standardele sprijina astfel programele care reduc emisiile de gaze de sera si programele de comercializare a emisiilor de gaze de sera.

ISO 14064 cuprinde trei standarde care acopera cuantificare emisiilor de gaze de sera, monitorizarea si raportarea lor, validarea si verificarea afirmatiilor referitoare la afirmatiile facute despre emisiile de gaze de sera.

ISO 14064 a fost dezvoltat ca o solutie la problemele puse de faptul ca guvernele, corporatiile si initiativele voluntare foloseau un numar de abordari pentru a justifica nivelul proiectat de emisii ale gazelor de sera si evacuarea lor fara protocoale general acceptate de validare sau de verificare.

Standardul complementar ISO 14065:2007 ofera cerinte organismelor care se ocupa de validarea sau verificarea gazelor de sera folosint standardul ISO 14064 sau alte standarde sau specificatii relevante.

Scopul organismelor de validare si verificare a gazelor cu efect de sera este de a oferi o baza de incredere partilor care conteaza pe afirmatiile privitoare la gazele de sera – de pilda organe de reglementare sau investitori – incredere ca organismele care fac respectivele declaratii au competenta de a o face, si ca au sisteme implementate pentru a administra impartial si a furniza nivelul cerut de garantie, avand o baza solida.
(www.iso.org)