Exista un standard international care ofera mijloacele de a identifica miile de lucrari muzicale – de la Beethoven la Britney Spears – prin folosirea unui cod pentru lucrarea muzicala respectiva.

Beneficiul codului standard international al lucrarilor muzicale este ca el poate functiona ca un pasaport international pentru lucrarea pe care o identifica. El permite informatiilor privind folosirea lucrarilor muzicale sa fie urmarite, raportate si schimbate in mod mai eficient.

Acest standard ofera un numar de referinta unic, permanent si recunoscut international pentru identificarea fiecarei lucrari muzicale, publicate sau nepublicate, nou create sau deja existente, indiferent de statutul drepturilor sale de autor. Standardul ofera un mijloc de a identifica in mod unic o lucrare muzicale, in acelasi fel in care codul ISBN este un identificator unic pentru carti, iar ISSN pentru reviste.

Una din functiile esentiale ale ISO 15707:2001 este posibilitatea unei administrari mai usoare, mai rapide si mai eficiente a drepturilor si dividendelor rezultate din lucrarile muzicale pe plan global. Societatile de colectare vor fi capabile sa foloseasca mai eficient procesele automate, deoarece ISWC (codul standard international al lucrarilor muzicale) asigura o identificare mai rapida si mai precisa a lucrarilor muzicale.

Fiecare ISWC este un numar unic, permanent atribuit unei lucrari muzicale, si care permite ca lucrarea sa fie identificata cu precizie in ciuda barierelor de limbaj si a frontierelor nationale. El inlatura, de asemenea, orice ambiguitate atunci cand este vorba despre lucrarea respectiva, oricand sunt stocate sau schimbate informatii despre lucrarile muzicale.

Mai multe informatii despre ISO 15707, inclusiv despre Agentia Internationala ISWC, pot fi gasite accesand site-ul ISWC, www.iswc.org.