Apa si resursele de apa fac parte din probleme stringente din ziua de azi. Expansiunea demografica, industriala si agricola din intreaga lume a dus la o ingrijorare a autoritatilor politice legata de resursele de apa dulce necesare acestei dezvoltari.

Dupa cum o arata toate probele, aceste resurse se micsoreaza atat cantitativ, cat si calitativ. Este nevoie de investitii considerabile si de un management inspirat al resurselor pentru a se asigura necesitatile populatiei lumii, mai ales ale populatiei din tarile in curs de dezvoltare.

Dand o atentie deosebita acestei situatii, standardizarea serviciilor legate de gestionarea apei potabile a devenit un nou camp de lucru abordat de ISO/TC 224, Service activities relating to drinking water supply systems and wastewater systems – Quality criteria of the service and performance indicators – activitati de sprijin al sistemelor de aprovizionare cu apa potabila si al sistemelor de ape reziduale – criterii de calitate ale exploatarii si indicatori de performanta.

Noua comisie tehnica lucreaza la elaborarea unor standarde pentre diversele aspecte de exploatare referitoare la gestionarea apei.

Standardele care urmeaza a fi date publicitatii vor pune un accent deosebit pe “rezultatele” diferitelor activitati de exploatare. Ele vor oferi libertate autoritatilor competente locale, nationale sau regionale si organelor administrative sa determine nivelul rezultatelor care trebuie atinse, ca si mijloacele care trebuie implementate pentru atingerea lor. Standardele le vor permite sa compare prin puncte de referinta rezultatele proprii cu cele obtinute de alti furnizori de apa. (ISO)