8 iulie 2011. Pe data de 15 iunie 2011, Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) a publicat ISO 50001 : 2011 Standard on energy management systems – Standardul pentru sistemele de management al energiei. ISO 50001 va oferi organizatiilor din sectorul public si cel privat strategii de management pentru a creste eficacitatea energetica, a reduce costurile si a imbunatati performanta energetica.

Secretarul general ISO, Rob Steele, a comentat: “Organizatiile individuale nu pot controla pretul energiei, politicile guvernamentale sau economia globala, insa isi pot imbunatati maniera in care gestioneaza energia aici si acum. O performanta energetica imbunatatita poate oferi beneficii rapide pentru o organizatie, maximizand folosirea surselor sale energetice si a bunurilor care au legatura cu energia, reducand, astfel, atat costul, cat si consumul energetic. Organizatia va avea, de asemenea, si o contributie pozitiva fata de reducerea epuizarii resurselor de energie si atenuarea efectelor globale ale folosirii energiei, ca, de pilda, incalzirea globala.”

ISO 50001 este destinat sa ofere organizatiilor un cadru recunoscut pentru integrarea performatei energetice in practicile de management. Organizatiile multinationale vor avea acces la un singur standard omogen care sa fie implementat pretutindeni in organizatie, cu o metodologie logica si coerenta care sa identifice si sa implementeze imbunatatirile.

Standardul isi doreste:
• Sa ajute organizatiile sa-si foloseasca mai bine bunurile existente consumatoare de energie;
• Sa creeze transparenta si sa usureze comunicarea privind gestionarea resurselor energetice;
• Sa promoveze cele mai bune practici de management al energiei si sa intareasca un comportament bun de management al energiei;
• Sa ajute unitatile sa-si evalueze implementarea noilor tehnologii eficiente energetic, dandu-le prioritate;
• Sa puna la dispozitie un cadru de promovare al eficientei energetice de-a lungul lantului de aprovizionare;
• Sa inlesneasca imbunatatirile privind managementul energiei pentru proiectele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera;
• Sa permita integrarea in alte sisteme de management ale organizatiei ca, de exemplu, cel al mediului sau al sanatatii si securitatii.

Proiecte de incercare
Imbunatatirile eficientei energetice avand un impact financiar pozitiv au fost incercate atat de o companie mare, cat si de una mica, ele luand parte la un program de incercare care a testat noul standard de management al energiei ISO 50001. Rezultatele au fost raportate pe 17 iunie 2011, odata cu lansarea de catre ISO a noului standard la Centrul International de Conferinte de la Geneva (CICG) in Elvetia.

Rob Steele a declarat atunci audientei internationale formate din aproape 200 de persoane prezente la eveniment: “Energia nu mai este o problema tehnica, ci o problema de management, cu un impact asupra profitului, iar timpul potrivit pentru a rezolva aceasta problema este acum.”

Ken Hamilton, director la departamentul de energie globala si servicii de sustenabilitate in cadrul Hewlett Packard (SUA), a descris ISO 50001 ca pe un “standard foarte pragmatic” care va ajuta companiile sa isi integreze managementul energiei in practicile de afaceri.

El va permite companiilor multinationale ca Hewlett Packard sa isi reduca semnificativ costurile energetice si va creste eficienta utilizarii energiei de-a lungul lanturilor globale de aprovizionare. Hamilton a citat rezultatele celor doua implementari de incercare care au facut parte din programul Performanta Energetica Superioara, program sponsorizat de Consiliul SUA pentru Producerea Eficienta de Energie si de Departamentul american al Energiei.

El a amintit experienta celor doua fabrici. Una din ele a fost o fabrica detinuta de Dow Chemical. Fabrica si-a redus energia folosita cu 17.9% in doi ani. In acelasi timp, principiile ISO 50001 sunt implementate cu succes si de afacerile mici, dupa cum a aratat experienta celeilalte fabrici, CCP, din Houston, Texas, care avea 36 de angajati. In doi ani, aceasta a obtinut economii energetice de 14.9%, in valoare de 250 000 $ pe an, fara investitii de capital.