Cum Standardele Internaţionale duc la inovaţie – ISO Focus + noiembrie-decembrie 2011

Cum Standardele Internaţionale ISO ajuta ideile grozave sa fie traduse in poveşti de succes tehnice, este tema din numarul din noiembrie / decembrie 2011 a + ISO Focus, revista editata de ISO (Organizaţia Internaţională de Standardizare).

Astăzi, gadget-uri cum ar fi smartphone-uri şi tabletele PC au revoluţionat modul în care ne îndeplinim sarcinile de zi cu zi. Telefoane ne permit să cumparam bilete electronice fiind mişcare, sau ne permit sa accesam GPS-ul şi hărţi online, ne ajuta să ne orientam si sa nu ne ratacim în oraşe necunoscute din întreaga lume.

Cu posibilitatea de acces continuu la internet, putem verifica casutele noastre de e-mail sau intra pe retelele de socializare, pe magazine online şi putem avea acces la informaţii oricând, oriunde. Dar in spatele acestor inovaţii sunt visele unor vizionari şi guru precum Dennis Ritchie, inventatorul C, Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, Steve Jobs, ex CEO al Apple dar si multi altii, ale căror moşteniri au dus la revoluţii tehnice.

Revista ISO Focus + are, de asemenea, un interviu în exclusivitate cu Ken Wheatley, care este Senior Vice-Presedinte şi Chief Security Officer la Sony Electronics; acesta oferă perspective suplimentare cu privire la relaţia dintre standarde şi tehnologiile noi: ” Standardele pot accelera procesul de inovare. Pe de o parte, standardelor pot acumula şi concentra eforturile de cunoaştere alor mai multi participanti de a dezvolta idei fundamental noi şi tehnologiil care pot conduce la produse radical noi şi noi concepte de servicii. Pe de altă parte, standardele pot reduce practicile şi conflictele potentiale reducând astfel riscurile în procesul de fabricaţie, creşterea concurenţei şi îmbunătăţirea economiilor.”

Standardele sunt esenţiale dar, în acelaşi timp, tehnologia se dezvoltă atât de rapid încât uneori poate fi greu să se ţină pasul cu ea. În plus, comisiile care elaboreaza standardele internaţionale trebuie să aibă grijă pentru a aduce toate părţile interesate la discutii, inclusiv consorţii şi alte foruri.

Editia noiembrie / decembrie se uita la unele dintre zonele cele mai inovatoare unde standardele sunt necesare cum ar fi cloud computing şi 3D şi realitate augmentată, subliniind provocările şi beneficiile acestui lucru. În cele din urmă, ISO Focus + descoperă unele dintre evoluţiile interesante care au loc în cadrul TIC. (dupa un comunicat de presa al ISO)