15 iunie 2011. Botswana. Kelosika Products, un client al Autoritatii de Initiativa Locala (Local Enterprising Authority – LEA), a primit certificarea ISO 22000 : 2005 pentru sistemul sau de management al sigurantei alimentare. Compania locala, infiintata in 2005, a primit certificatul de la agentia de certificare ISO DQS, in cadrul unei ceremonii care a avut loc saptamana trecuta in Gaborone.

Comentand pe marginea evenimentului, administratorul delegat LEA, dr. Tebogo Matome, a exprimat incantarea resimtita de agentie in urma atingerii unuia dintre clientii sai a unei realizari atat de importante.

“Suntem mandri ca am ajutat Kelosika Products prin parteneriatul nostru sa-si implementeze cu succes un sistem de management al sigurantei alimentare in acord cu standardul international ISO 22000:2005. Mai mult decat orice, suntem incantati sa etalam Kelosika Products ca pe primul din clientii nostri pe care i-am ajutat sa obtina aceasta certificare ISO.”

Dr. Matome a continuat prin a sublinia ca nu a fost deloc usor pentru Kelosika sa obtina certificarea ISO 22000, avand in vedere domeniul in care activeaza. “Fiind o companie din industria producatoare de suplimente alimentare care promoveaza dezvoltarea copiilor si prevenirea malnutritiei, Kelosika a evaluat si a acceptat provocarile unice existente in industria alimentelor: calitatea si riscurile asociate sigurantei alimentare.”

Vorbitorul a mai aratat ca aceasta certificare este vitala pentru dovedirea sanatatii produselor Kelosika pe plan international: “Cei care activeaza in industria alimentelor si ignora aceste cerinte o fac pe riscul lor, deoarece consumatorii moderni cer asigurari si trasparenta maxima in ceea ce priveste siguranta, originea si continutul a ceea ce ei cumpara si consuma. Celebrul scandal al laptelui chinezesc a adus la lumina nevoia ca producatorii sa adere la inaltele standarde ale practicilor de siguranta alimentara. In opinia mea, acest standard le va garanta consumatorilor rezistenta, siguranta si calitatea produselor Kelosika.”

Drumul catre certificare nu a fost neted pentru Kelosika, deoarece compania finantata de CEDA a trecut printr-o practica viguroasa timp de 11 luni. Kelosika a facut subiectul unei controverse mediatice, fiind acuzata ca a folosit un scolar drept cobai pentru produsele sale Bonntrix in urma cu cativa ani. Directorul companiei, Patricia Tomlinson, a facut aluzie la acest lucru in discursul sau. Ea a dezvaluit modul in care compania se straduie sa se mentina la inaltimea standardelor de producere a alimentelor nutritive pentru copii si cum ea ar avea o influenta mai mare incheind parteneriate de afaceri cu guvernul gratie acestei certificari ISO 22000 pentru siguranta alimentara. Ajutand la obtinerea certificarii ISO, LEA a inlesnit procesul prin finantarea a 85% din costurile totale ale implementarii sistemului.

Certificarea ISO 22000 permite companiei Kelosika sa se bazeze pe declaratiile unui organism de certificare extern, DQS, compania avand implementate sistemele adecvate de siguranta si documentele actualizate.

Explicarea si verificarea fiecarui proces in parte pe care compania il executa pentru fiecare din diferitele sale produse poate garanta clientilor ca toate produsele sunt sigure si de cea mai buna calitate. sursa: http://gazettebw.com