13 aprilie 2012. Minele Orapa, Letlhakane si Damtshaa (OLDM) au obtinut certificarile Organizatiei Internationale pentru Standardizare ISO 14001 si specificatiei de evaluare a sanatatii si securitatii ocupationale OHSAS 18001.

Certificatele de conformitate ISO 14001:2004 pentru sistemul de management al mediului si OHSAS 18001:2007 pentru sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale le-au fost acordate de curand minelor de catre organismul de certificare TÜV SÜD Management Service GmbH.

TÜV SÜD este un organism de certificare ISO acreditat international pentru diferitele sisteme de management referitoare la calitate, mediu, siguranta, risc si sanatate printre altele.

Reprezentantii Debswana au declarat intr-un comunicat de presa ca aceste acreditari ISO sunt o dovada a faptului ca OLDM au atins cele mai inalte standarde prin practicile lor de management al mediului si sanatatii si sigurantei la locul de munca. Minele se situeaza, de asemenea, si la cel mai inalt nivel de acreditare a managementului calitatii.

“Aceste doua certificari ISO (certificare ISO 14001 pentru managementul mediului si certificare OHSAS 18001 pentru sanatate si securitate in munca) extrem de apreciate demonstreaza ca OLDM depun eforturi pentru a-si mentine cel mai inalt nivel al calitatii in toate operatiunile lor. Ele nu indica numai preocuparea noastra pentru calitatea lucrarilor si pentru protectia mediului inconjurator, ci si pentru sanatatea angajatilor nostri,” a spus directorul general al minelor, dr. Adrian Gale. El a adaugat ca angajamentul Zero Harm asumat de mine prin intermediul unor initiative ca recent lansata campanie Quantum Leap sunt o dovada a faptului ca OLDM se obliga sa aiba grija de oamenii lor si de mediul inconjurator.

Standardul OHSAS 18001:2007 specifica cerintele pentru elaborarea unei politici privind sanatatea si siguranta, identificarea si controlarea pericolelor si planificarea unor obiective referitoare la sanatatea si la siguranta angajatilor. ISO 14001:2004 este un standard acceptat international pentru sistemele de management al mediului (SMS). El specifica cerintele pentru elaborarea unei politici de mediu, pentru determinarea aspectelor dintr-o organizatie (produse/activitati/servicii) care au un impact asupra mediului si pentru planificarea obiectivelor de mediu, printre altele.

Debswana Diamond Company Ltd este un gigant minier situat in Botswana si cel mai mare producator de diamante din lume din punct de vedere al valorii acestora. Debswana este o asociere in participatiune intre guvernul din Botswana si compania sud-africana de diamante De Beers; fiecare detine cate 50 de procente din companie. Debswana isi desfasoara activitatea in patru mine de diamante (dintre care si cele de mai sus) in centrul tarii si intr-o mina de carbune.

Toate operatiunile extractive de diamante din Botswana sunt controlate de Debswana; in Botswana nu exista operatiuni private de exploatare a diamantelor. Productia adunata a celor patru mine ale companiei a totalizat 30 milioane de carate (6000 kg), aproape un sfert din productia anuala mondiala de circa 130 milioane de carate (26000 kg). Valoarea ridicata comparativ cu greutatea diamantelor exploatate de Debswana a transformat compania in cel mai important producator de diamante valoroase din lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.debswana.com.