Aceste informatii au fost elaborate de catre Organizatia Internationala de Standardizare, ISO (www.iso.org) pentru delegatii nationali participanti la intalnirile ISO, dar si pentru expertii din cadrul grupurilor de lucru ISO.

Documentatia ISO face parte dintr-o serie de referinta, servind la :
• familiarizarea delegatilor si expertilor in cadrul job-urilor ISO
• oferirea de informatii concise si relevante
• atragere atentiei asupra subiectelor de varf ale standardizarii
• oferirea de instrumente si linii directoare in vederea cresterii eficientei si randamentului in cadrul activitatii de standardizare

Documentatia descrie procesele de participare activa si efectiva la crearea standardelor. Materialul este o intruducere la cursul aprofundat ISO, extinzand informatiile publicate in brosura „Job-ul meu ISO – orientari pentru delegati si experti”, disponibila pe site-ul ISO ( www.iso.org).

Printre cele sapte obiective-cheie formulate de ISO in planul strategic 2005-2010 se regasesc urmatoarele : „Dezvoltarea unei colectii multisectoriale semnificative de standarde relevante la nivel global” si „ Asigurarea implicarii stakeholder-ilor”.

Aceste doua obiective sunt tangentiale: relevanta globala a standardelor internationale ISO poate fi obtinuta doar prin mobilizarea si implicarea activa a stakeholder-ilor. Provocarile intampinate de persoanele implicate in procesul de standardizare incep de la nivel national, tinand cont de faptul ca succesul si performanta generala a ISO depinde de participarea completa a membrilor nationali la activitatile specifice organizatiei.

Participarea directa in cadrul comitetelor tehnice, subcomitetelor si grupurilor de lucru ofera cele mai bune oportunitati in vederea influentarii activitatii tehnice a ISO, in concordanta cu prioritatile sociale si nationale ale membrilor nationali.

In plus, expertii si delegatii vor beneficia de participarea activa in cadrul procesului de standardizare.

Comitetele reprezinta un forum util pentru identificarea tendintelor din domeniu si ofera o privire din interior anticipata, ceea ce constituie un avantaj competitiv important pentru actorii implicati in proces.

Standardele scad costurile cauzate de diversitatea solutiilor tehnice, faciliteaza comertul international prin oferirea de specificatii comune partilor contractante. De asemenea, standardele ajuta tarile sa-si dezvolte economiile nationale emergente. (dupa un articol al Organizatiei Internationale de Standardizare)