Ranchi, India. 27 septembrie 2011. Primul ministru al statului indian Jharkhand, dl Arjun Munda, a cerut departamentului de constructie de drumuri sa obtina certificarea ISO emisa de Organizatia Internationala pentru Standardizare. Ordinul a fost dat ca urmare a drumurilor pline de gropi si a plangerilor ca autostrazile sunt construite cu materiale care nu respecta standardele privind materialele de constructie.

In momentul de fata, majoritatea soselelor importante din statul Jharkhand sunt intr-o stare proasta si aproape zilnic exista persoane care raman blocate ore intregi din cauza defectarii vehiculelor grele pe autostrazile nationale pline de gropi. Exista cazuri care isi asteapta rezolvarea la curtea de justitie din Jharkhand, cazuri care au luat nastere din cauza acestor drumuri proaste.

Surse oficiale din cadrul biroului ministerial au declarat ca departamentului i s-a cerut obtinerea certificarii ISO privind calitatea drumurilor construite. “Departamentul va trebui sa obtina cate o certificare separata pentru fiecare drum in parte,” a spus o sursa oficiala.

Departamentul va detine si propriul sistem de verificare a calitatii drumurilor, scop in care a fost construit un laborator in capitala statului, Ranchi. Departamentul lucreaza si la planificarea unui mecanism de evaluare instantanee a drumurilor in curs de a fi construite de catre persoane oficiale insarcinate cu verificarea calitatii.

Secretarul departamentului de drumuri, N N Sinha, a spus ca primul ministru a dat indrumari departamentului in vederea dobandirii certificarii ISO. Aceste indrumari au fost date in timpul intalnirii in care s-a analizat starea drumurilor in lucru si progresul unor diferite proiecte de pe cuprinsul statului.

Surse din departament au spus ca asteapta instructiuni suplimentare de la cabinetul ministerial in ceea ce priveste certificarea ISO. “Va trebui ca primul ministru sa ne spuna exact care procese anume legate de constructia drumurilor trebuie sa fie certificate si daca certificarea trebuie sa acopere numai constructia si calitatea drumurilor sau si procesele ca intocmirea de rapoarte detaliate privind proiectele,” a spus unul dintre inginerii departamentului. sursa: http://timesofindia.indiatimes.com