16 mai 2012. Avand in vedere contextul mondial in care crizele – cum ar fi cutremurele, tornadele, tsunamiurile, atacurile IT si amenintarile teroriste – ajung in mod regulat pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume, ISO a dedicat editia din mai 2012 a revistei ISO Focus+ managementului crizelor.

Editia ofera o privire de ansamblu asupra diferitelor tipuri de dezastre si analizeaza modul in care standardele internationale pot ajuta la gestionarea lor in diferite stadii, de la pregatire la refacere si recuperare.

Gestionarea urmarilor neplacute ale acestor crize reprezinta o sarcina uriasa, si astfel starea de pregatire este cheia pentru limitarea eforturilor imense necesare refacerii. De la intretinerea in siguranta a reactoarelor nucleare, la gestionarea riscurilor din IT si pana la pregatirea pentru continuitatea afacerii si recuperarea dupa dezastre, standardele ISO sunt instrumente valoroase, care consolideaza capacitatile de raspuns la incidentele din timpul oricarei crize.

Standarele internationale protejeaza si sprijina oamenii in toate tipurile de dezastre. Ele ajuta la gestionarea intreruperilor de activitate cauzate de urgente si pun la dispozitie cele mai bune practici pentru un sistem de raspuns la incidente.

Diversele articole din revista explica modalitatea prin care semnele de siguranta si simbolurile grafice ISO ajuta la reducerea riscurilor care ameninta oamenii, la atenuarea consecintelor in cazul unui accident nuclear, si descriu modul in care viitoarele linii directoare ISO pentru managementul crizelor vor ajuta la protejarea retelei publice de apa.

Aceasta editie mai prezinta si unele exemple ale lectiilor invatate din consecintele dezastrelor naturale, cum ar fi cutremurul din Noua Zeelanda, si ilustreaza felul in care standardele internationale pot ajuta la gestionarea crizelor si a consecintelor lor si la trasarea unei cai catre refacere pentru comunitati sau state ale lumii.

ISO Focus+ prezinta un interviu exclusiv cu Jim Ingram, directorul executiv Medair, un ONG care ofera ajutor de urgenta si solutii de refacere dupa dezastre, in zonele de conflict sau in alte situatii nefericite, prin colaborarea cu partile cele mai afectate.

Jim Ingram scoate in evidenta modul in care Medair a luat decizia strategica de a-si demonstra angajamentul fata de calitate utilizand standardele ISO: “In mod clar, avem nevoie sa punem in aplicare anumite procese si protocoale de urgenta in cadrul Medair – pentru a fi in stare sa le executam rapid atunci cand luam decizia de a interveni. Iar aici vedem cum standardele internationale ofera un cadru pentru implementarea proceselor si protocoalelor pe care trebuie sa le executam calitativ pentru a ne oferi ajutorul celor care au nevoie de el.”

Pe langa revista ISO Focus+, a fost adaugat online si un articol despre modul in care ISO 14001 ajuta la salvarea vietilor omenesti, in rubrica de articole bonus: www.iso.org/iso/iso-magazines/iso-focus-plus_index/iso-focusplus_online-bonus-articles/iso-focusplus_bonus_the-skin-of-our-teeth.htm. (iso.org)