23 august 2011. Dar es Salaam. Tanzania s-a clasat pe locul al doilea Africa, dupa Maroc, in ceea ce priveste sistemele de management al calitatii (SMC), statistica sustinuta de certificarile in conformitate cu standardul ISO 9001:2008.

Aceste cuvinte fac parte din declaratia data de directorul general loctiitor al Agentiei de Meteorologie Tanzania (TMA), dr. Agness Kijazi, in timpul deschiderii oficiale a unui atelier cu subiectul sistemele de management al calitatii meteorologiei in aviatie.

Ea a adaugat ca Tanzania a fost prima tara africana care a obtinut un certificat al calitatii, ceea ce o plaseaza chiar si in fata Africii de Sud in privinta SMC.

Ea a remarcat ca SMC a fost conceput pentru a ajuta la cresterea calitatii furnizate si la eficientizarea serviciilor, luand, in acelasi timp, in considerare, nevoile utilizatorilor finali.

Atelierul a vizat imbunatatirea furnizarii de servicii destinate clientilor din sectorul de transport aerian si sporirea reglementarilor privind siguranta operatiunilor aviatice, ca si punerea la dispozitie de servicii meteorologice si aeronautice mai bune, care sa indeplineasca cerintele clientilor si sa confirme standardele SMC.

Potrivit dr. Kijazi, Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (ICAO) si Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO) au emis noi reglementari referitoare la managementul calitatii serviciilor meteorologice, ca raspuns la nevoile clientilor.

WMO si ICAO au pus la punct un cadru de management al calitatii care ofera indrumari si recomandari aplicabile in dezvoltarea elementelor unui SMC destinat operatiunilor care au loc la nivel national si international.

In discursul sau, ministrul transporturilor, Omari Nundu, a spus ca este agreabil faptul ca tara a facut progrese uluitoare in directia aprecierii si chiar a atenuarii caracteristicilor ostile ale vremii in sectorul aviatic.
El a adaugat ca prognozele corespunzatoare ale conditiilor asteptate pe aerodromurile de destinatie face posibila estimarea timpului de zbor necesar si a cantitatii impuse de combustibil.