O noua compilatie pe CD – Standarde ISO pentru economia verde

15 iunie 2012. ISO a publicat de curand un nou CD in limba engleza, ISO standards for the green economy (Standarde ISO pentru economia verde), cuprinzand intreaga familie de standarde de management al mediului, ISO 14000, ca si o colectie de publicatii referitoare la dezvoltarea durabila (sustenabilitate).

Acest CD ofera un acces unic la standardele ISO, ajutand organizatiile sa infrunte provocarile legate de mediul inconjurator. El a fost lansat pentru a coincide cu Conferinta Rio+20, asigurandu-i si o urmare acesteia. In cadrul acestei conferinte, ISO organizeaza un eveniment paralel pentru a scoate in relief contributia pe care o pot aduce standardele la sustinerea dezvoltarii durabile.

CD-ul include intregul portofoliu actual (30 de standarde internationale sau de documente asociate, plus o rectificare tehnica) dezvoltate de comiteteul tehnic ISO/TC 207, Managementul mediului. Printre acestea se numara standardul ISO 14001 pentru sistemele de management al mediului, implementat in aproximativ 155 de tari, ca si standardele ISO 14064 si ISO 14065 pentru contabilizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un supliment este si recentul standard ISO 20121:2012, Sisteme de management al sustenabilitatii evenimentelor – Cerinte si ghid de utilizare, care ajuta organizatorii de evenimente de toate tipurile (sportive, economice, culturale, politice) sa isi integreze sustenabilitatea in activitatile lor.

Standardul a fost dezvoltat de comitetul de proiect ISO/PC 250, Sustenabilitatea in managementul evenimentelor.

Pe langa standarde, CD-ul include urmatoarele brosuri ISO care se refera la lucrarile Organizatiei Internationale pentru Standardizare cu privire la aspectele economice, ecologice ori sociale ale sustenabilitatii:
• Environmental management – The ISO 14000 family of International Standards (Managementul mediului – Familia de standarde internationae ISO 14000)
• Win the energy challenge with ISO 50001 (Castigati provocarea energetica prin ISO 50001)
• Social responsibility Discovering ISO 26000 (Responsabilitatea sociala – Descoperiti ISO 26000)
• Rio +20 – Forging action from agreement – How ISO standards translate good intentions about sustainability into concrete results (Rio +20 – Faurind actiuni din acorduri – Cum transpun standardele ISO bunele intentii privind sustenabilitatea in rezultate concrete)
• GHG schemes addressing climate change – How ISO standards help (Scheme de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera care se adreseaza schimbarilor climatice – Cum ajuta standardele ISO)
• Sustainable events with ISO 20121 (Evenimente sustenabile cu ISO 20121)

CD-ul ISO standards for the green economy – Sustainable development, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 196 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO ori contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)