Standardele sunt parte integranta a vietii cotidiene. Exista putine lucruri in casele si birourile noastre, in magazine si pe strazi, care nu sunt create pe baza influentei unui anumit standard.

Dorim obiecte si unelte care sa functioneze corespunzator, sa fie sigure si sa se potriveasca unele cu altele. In calitate de consumatori dorim sa stim ce cumparam. Dorim ca hrana nostra sa fie sigura si apa sa fie pura.

In cadrul activitatii zilnice nu dorim sa reinventam roata sau sa pierdem timp inutil in cadrul tranzactiilor comerciale. Cand suntem bolnavi dorim un tratament eficace, o medicamentatie incercata si testata pe baza unor analize si examinari corespunzatoare. Pe scurt, dorim standarde.

Standardele contribuie la protectia fiintelor umane, a animalelor, proprietatii si a mediului impotriva pericolelor de tot felul, asigurand interoperatibilitatea si interschimbarea, facilitand comunicarea pe bazele unei tehnologii comune si oferind o baza pentru obtinerea, evaluarea si demonstrarea calitatii.