Capacitatea si participarea tarilor in curs de dezvoltare la standardizarea internationala cresc in mod semnificativ

Participarea tarilor in curs de dezvoltare la standardizarea internationala este esentiala pentru a asigura relevanta globala a standardelor ISO si pentru a contribui la accesul tarilor in curs de dezvoltare la pietele mondiale, la progresul tehnic si la dezvoltarea durabila.

ISO reuseste sa creasca participarea tarilor in curs de dezvoltare prin intermediul unor procese, programe si instrumente care le asista in construirea propriei capacitati de standardizare, in angrenarea partilor interesate la nivel national si in participarea efectiva la desfasurarea lucrarilor tehnice si la implementarea standardelor internationale.

Masuri

– Identificarea masurilor de succes care au potentialul de a extinde construirea capacitatii de standardizare, asistenta si formarea tehnica, inlesnirea participarii la dezvoltarea de standarde si difuzarea continutului standardelor si incorporarea lor intr-un nou Plan de Actiune pentru tarile in curs de dezvoltare in perioada 2011-2015.

– Implementarea Planului de Actiune 2011-2015 pentru tarile in curs de dezvoltare.

– Impartasirea celor mai bune practici de identificare a sectoarelor prioritare in economiile si infrastructurile nationale, in vederea optimizarii implicarii tarilor in curs de dezvoltare in elaborarea, adoptarea si implementarea standardelor internationale.

– Includerea in prioritatile strategice ale ISO a domeniilor de standardizare de interes crescut pentru tarile in curs de dezvoltare.

– Incurajarea aderarii ca membru la ISO si acordarea de asistenta organismelor nationale de standardizare in exploatarea deplina a beneficiilor asociate calitatii de membru, tinand cont de nevoile specifice ale membrilor din tarile cu resurse limitate (cum sunt cele ale tarilor mici).

– Consolidarea cooperarii ISO cu comunitatile economice regionale si cu organizatiile de standardizare regionale, promovarea si incurajarea cooperarii si a schimbului de experienta intre membrii ISO la nivel regional si sub-regional.