20 septembrie 2011. Laboratorul analitic Tati Nickel din Phoenix a fost acreditat oficial de South African National Accreditation System (SANAS) ca fiind in conformitate cu cerintele standardului ISO 17025 si devenind, astfel, primul laborator al unei companii miniere care primeste o astfel de aprobare in Botswana.

Acreditarea 17025 este o forma oficiala de recunoastere a competentei, in acest caz a analizarii nichelului, cuprului, platinei, aurului si paladiului, prin utilizarea diverselor metode analitice.

Laboratorul Tati Nickel Mining Company (TNMC) se alatura unei familii de laboratoare din intreaga lume, a caror performanta a fost dovedita ca acceptabila prin respectarea standardelor internationale, in cazul acesta ISO 17025, pentru managementul calitatii. Potrivit declaratiilor companiei, demersul acreditarii a fost lung si exigent, el incepand inca din anul 2006.

“Majoritatea oamenilor s-ar intreba de ce este important ca un laborator sa fie acreditat sau certificat iso 17025. Adeseori, rezultatele analitice sunt disputate, sau – cel putin – clientii au dubii asupra lor, dintr-o varietate de motive. Este nevoie sa oferim incredere in corectitudinea si in fiabilitatea rezultatelor analitice.
Organizatia Internationala pentru Standardizare a dezvoltat standarde care cuprind cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca laboratoarele competente,” a declarat directorul de relatii publice al TNMC, Tebogo Rapitsenyane.

Standardele furnizeaza aceleasi metode de masura pretutindeni in lume, metode prin care poate fi determinata performanta laboratoarelor. Aceasta uniformitate in masurare inlesneste comertul international, in care compania Tati este implicata.

“De-a lungul timpului, am vandut minereuri preparate unor clienti din multe parti ale lumii. Pentru ei este important sa aiba incredere in valorile nichelului produs de Tati,” a adaugat Rapitsenyane.

Gratie acestei acreditari 17025, laboratorul functioneaza acum la un standard recognoscibil si familiar restului lumii si, astfel, rezultatele sale vor atrage increderea partilor interesate. Aceasta acreditare ii ofera laboratorului multe oportunitati. El isi va putea oferi serviciile analitice contra cost unor clienti din afara companiei. Provocarea care ramane de infruntat este mentinerea acreditarii si extinderea domeniului sau asupra tuturor metodelor analitice utilizate de companie. (sursa: www.mmegi.bw)