Comunitatea urbana Grand Lyon: tripla certificare ISO pentru gestiunea apelor

28 iunie 2011. Grand Lyon se declara “prima colectivitate care a obtinut tripla certificare a sistemului sau de management al  apei” (certificarea calitatii ISO 9001, certificarea mediului ISO 14001 si certificarea securitatii OHSAS 18001).

Aceasta tripla certificare a fost obtinuta pentru toate activitatile si unitatile Directiei Apelor. Aceasta din urma s-a angajat intr-un demers de management integrat calitate-securitate-mediu inca de acum trei ani. Demersul permite comunitatii Grand Lyon sa “garanteze un serviciu public performant diminuand impactul asupra mediului si riscurile privind sanatatea si securitatea personalului”.

Mobilizarea de-a lungul anului si din cele zece zile de audit si-a aratat roadele: doi auditori de la AFNOR Certification au propus reinnoirea certificatului de calitate (ISO 9001) obtinut in iunie 2009, ca si certificarea mediului (ISO 14001) si a securitatii (OHSAS 18001).

Au fost recompensate: “simtul serviciului public, implicarea excelenta a agentilor, luarea in considerare a asteptarilor beneficiarilor si a competentelor recunoscute”.

Tripla certificare se refera la ansamblul care se desfasoara pe teritoriul a 28 de comune din Grand Lyon, cu un patrimoniu important (2800 km de retea de asanare din care 650 km de rigole vizitabile si peste 4000 km de retea de apa potabila).

“Este un proiect de antreprenoriat ambitios, rodul eforturilor celor 620 colaboratori de la Directia Apelor, un proiect care se incheie dupa trei ani de munca”, se subliniaza intr-un comunicat oficial.

Grand Lyon programeaza, construieste si exploateaza toate lucrarile destinate sa transporte si sa trateze apele uzate. Sunt implemenetate tehnici de gestiune a apelor pluviale pentru a lupta cu inundatiile si pentru a favoriza reintoarcerea apei in mijlocul naturii.

Reteaua cuprinde 11 statii de epurare (a douasprezecea urmand sa fie pusa in functiune in 2011 in La Feyssine), 177 milioane de metri cubi de ape uzate tratate pe an, 2564 km de rigole controlate, 2200 santiere de dragare pe an, 322 990 abonati la serviciul public de asanare, 223 514 milioane de metri cubi de apa potabila distribuita in fiecare zi, 98,3 milioane de metri cubi de apa potabila produsa in fiecare an.

Comunitatea urbana din Lyon a delegat gestiunea ansamblului de instatii pentru producerea si distribuirea apei potabile de pe teritoriul sau unitatilor Veolia Eau si Lyonnaise des Eaux.

Grand Lyon intretine, de asemenea, diferitele cursuri de apa si cei 50 km de galerii subterane care dreneaza aglomeratia lioneza, situate in principal sub dealurile Fourvière si Croix-Rousse. sursa: www.lyonpremiere.info