Verificarea produsului achizitionat – Pe scurt (ISO 9001)

Organizatia urmeaza sa elaboreze si sa utilizeze practici de verificare pentru a confirma ca produsul achizitionat este conform cu cerintele convenite cu furnizorul, prezentate in informatiile legate de aprovizionare. In cadrul informatiilor legate de aprovizionare se indica daca organizatia sau clientii ei vor desfasura inspectii cu privire la produse, procese sau la facilitatile de productie ale furnizorului, cat si cu privire la procedurile legate de eliberarea produsului.

In sectiunea aferenta se defineste “eliberarea” drept “permisiunea de a initia urmatoarea etapa a unui proces.”

Intrebari utile pentru procesul de audit ISO 9001

• Organizatia a definit un proces pentru verificarea faptului ca produsul achizitionat este conform cu cerintele predefinite?
• Procesul de mai sus este implementat in mod eficient?
• Exista dovezi obiective referitoare la acceptarea produsului?
• Verificarea produsului achizitionat se deruleaza la sediul furnizorului?
• Daca da sunt specificate toate detaliile specifice si exista dovezi obiective pentru a demonstra implementarea eficienta?

Sinteza activitatilor manageriale referitoare la verificarea produsului achizitionat

In cazul in care apar probleme la aprovizionare, managementul organizatiei trebuie sa ia masuri predefinite pentru a pastra performanta organizatiei.

Rezumatul actiunilor legate de verificarea produsului achizitionat

1. Asigurati-va ca informatia legata de achizitie descrie corespunzator produsul ce urmeaza a fi cumparat, inainte de transmiterea cererii catre furnizor
2. Includeti cerinte cu privire la:
a. Aprobarea produsului, procedurilor, proceselor si echipamentului
b. Calificarea personalului
c. Sistemul de management al furnizorului
3. Elaborati si implementati metode pentru a verifica conformitatea fata de cerinte (daca verificarea urmeaza a fi facuta la sediul furnizorului, acest lucru trebuie sa fie specificat in contractul de aprovzionare)