Certificare ISO 17025 – consultanta ISO 17025 pentru laboratoare de incercari in implementarea standardului

ISO/IEC 17025 este principalul standard folosit de laboratoarele de incercari si etalonari. Cunoscut initial ca Ghidul 25 ISO/IEC, ISO/IEC 17025 a fost lansat pentru prima data de Organizatia Internationala pentru Standardizare in 1999.

ISO 17025 si ISO 9001 – puncte comune

Exista multe puncte comune cu standardul ISO 9001, insa o certificare ISO 17025 aduce ca element suplimentar in discutie conceptul de competenta. A doua versiune a standardului a fost lansata in 2005, pentru ca limbajul sistemului de management al calitatii sa fie mai apropiat de cel al versiunii din 2008 a standardului ISO 9001.

Cele mai semnificative schimbari au constat in punerea accentului pe responsabilitatile managerilor de varf si in cerinte explicite de imbunatatire continua a sistemului de management si mai ales a relatiei cu clientii.

Standardul ISO 17025 specifica cerintele generale privind competenta de a efectua incercari si/sau etalonari, inclusiv luare de probe. El acopera incercarile si etalonarile efectuate prin metode standardizate, metode nestandardizate si metode dezvoltate in laborator.

El este aplicabil tuturor organizatiilor care efectueaza incercari si/sau etalonari si care doresc sa se certifice ISO 17025 sau doresc sa realizeze doar o implementare ISO 17025 . Acestea includ, de exemplu, laboratoarele de prima, secunda si terta parte si laboratoarele in care incercarile si/sau etalonarile formeaza o parte a inspectarii si a certificarii produselor.

Consultanta si implementare ISO 17025

Consultanta ISO 17025 poate fi aplicata tuturor laboratoarelor, indiferent de numarul angajatilor si de dimensiunea domeniului care acopera activitatile de incercare si/sau etalonare. Atunci cand un laborator nu intreprinde una sau mai multe dintre activitatile acoperite de ISO 17025:2005, cum ar fi luarea de probe si proiectarea/dezvoltarea unor noi metode, cerintele acestor clauze nu se aplica.

ISO/IEC 17025:2005 le este de folos laboratoarelor in dezvoltarea sistemului de management al operatiunilor calitatii, administrative si tehnice. Clientii laboratoarelor, autoritatile de reglementare si organismele de acreditare pot folosi, la randul lor, standardul, pentru a confirma sau a recunoaste competenta laboratoarelor. ISO/IEC 17025:2005 nu a fost conceput pentru a fi folosit ca baza pentru certificarea laboratoarelor.

Conformitatea cu cerintele de reglementare si de siguranta ale functionarii laboratoarelor nu este acoperita de ISO/IEC 17025:2005.

Laboratoarele care doresc sa obtina o certificare ISO 17025 trebuie sa urmeze mai multi pasi pe care ii vom expune in continuare. Conducerea trebuie sa numeasca un sef de proiect, iar acesta sa studieze standardul in detaliu, literatura de specialitate si alte informatii relevante. El trebuie sa defineasca domeniul acoperit de acreditare si sa lucreze cu expertii din laborator pentru a pregati o lista cu cerinte. Impreuna, ei vor efectua o analiza a lipsurilor pentru a determina diferenta dintre cerinte si realitatea din laborator. Bazandu-se pe rezultatele analizei lipsurilor, seful de proiect, expertii laboratorului, expertii financiari si consultantii externi estimeaza costurile acreditarii, care sunt prezentate conducerii alaturi de oportunitatile de imbunatatire. Conducerea hotaraste urmarea procedurii de acreditare, iar seful de proiect incepe implementarea.